A KórházSuli ráerősít Debrecenben

 A debreceni Gyermekgyógyászati Klinikával együttműködve a beteg tanulók teljes körű rehabilitációjáért

 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikáján működő bázisintézménye fejlesztésére törekszik a KórházSuli Alapítvány. A klinikával közösen egy olyan jól működő rendszer kiépítése a célunk, amely által a tartósan beteg, gyakran halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek gyógyászati és oktatási rehabilitációja egyaránt megvalósul. Már felvettük a kapcsolatot a kelet-magyarországi felsőoktatási intézményekkel is egy „KórházSuli-kurzus” beindítása, továbbá újabb önkéntes hallgatók bevonása érdekében.

2020 ősze óta Budapest után a második városban, Debrecenben, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikán is tevékenykedik a KórházSuli. Berkes Andrea nefrológus elmondta: a gyerekklinika célja, hogy mind nagyobb hangsúlyt helyezzen a komplex rehabilitációra, amely által a tartósan beteg, gyakran halmozottan hátrányos helyzetű tanulók gyógyászati és oktatási rehabilitációja egyaránt megvalósul. Ebben kulcsfontosságú szerepet szánnak a KS-nek: oktatási modelljét és munkáját beépítik a klinika rehabilitációs rendszerébe.

A KórházSuli tovább kívánja erősíteni régiós munkáját. Egy specifikus, kifejezetten Kelet-Magyarország sajátosságait figyelembe vevő rendszer kiépítésére törekszünk. Már a Debreceni Egyetem Klinikai Központjával, valamint a nyíregyházi és a berettyóújfalui kórházakkal is elindult az együttműködésünk, onnan is vannak tanulóink. Megkezdtük a térség felsőoktatási intézményeivel való kapcsolatfelvételt is egy olyan KórházSuli-kurzus beindítása érdekében, mint amilyen az ELTE-n már évek óta működik. „Önkénteseink megismerkedhetnek a hátrányos helyzetű, tartósan beteg gyerekek oktatás módszertanával, így a helyi problémákra valós megoldásokat találunk. Célunk, hogy ezáltal csökkenjen az érintett tanulók teljes lemorzsolódása” – mondta Tóthné Almássy Monika, alapítványunk vezetője.

Terveink között szerepel az is, hogy a csatlakozó önkéntesekből felállítunk egy elkötelezett mentorcsapatot. Számukra a nyár elején csapatépítő és felkészítő tréninget szervezünk, ahol megszerezhetik azokat a kompetenciákat, amelyekkel a következő tanévben már önállóan is végezhetnek operatív feladatokat. A toborzás már elkezdődött. „Nagyon várjuk a kórházból már hazakerült, de még otthon lábadozó gyerekek jelentkezését is, hogy velük is elkezdődhessen az oktatási rehabilitáció” – tette hozzá Tóthné Almássy Monika.

Fontosnak tartjuk azt is, hogy közösségünk, programjaink és képzéseink által beinduljon egy olyan társadalmi felelősségvállalási folyamat a térségi fiatalok, egészségügyi intézmények, a támogató cégek, a civil szervezetek és a helyi média körében, amely által hosszú távon is megoldódhat a tartósan beteg gyermekek oktatási és egészségügyi rehabilitációja.

A sajtóban megjelent cikk erről: https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-beteg-gyerekek-gyogyitasa-mellett-az-oktatasra-is-nagy-hangsulyt-fektetnek-5029735/

Facebook
Email
LinkedIn