FORBES 2020.05.17. – Önkéntesek online tanítják a kórházi dolgozók otthon maradó gyerekeit

FORBES 2020. MÁRCIUS 17.

A hétfő óta érvényben lévő ditiális oktatás sok magyar szülőnek okoz nehézséget, hiszen gyermekeik otthon tanulnak és online vesznek órákat. Az átlagosnál is nagyobb a terhelés azokban a családokban, ahol kórházi dolgozó is van – a KórházSuli Alapítvány és a Bethesda Gyermekkórház közös akciója rajtuk segít. A programba lehet még jelentkezni.

Forrás: Forbes magazin

A KórházSuli Alapítvány a Bethesda Gyermekkórházzal együttműködve megszervezte az egészségügyben dolgozók gyermekeinek online oktatását. Néhány óra alatt több mint 100 önkéntes egyetemista jelentkezett, akik a főbb tárgyakból virtuális tanórákat tartanak – tudatták a szervezők a Forbes.hu szerkesztőségével.

A program szervezőinek célja kettős. Egyrészt a koronavírus okozta rendkívüli oktatási helyzet nehézségeinek mérséklése, különös tekintettel az egészségügyi dolgozók gyermekeinek foglalkoztatására. Másrészt az önkéntes egyetemisták megtapasztalhatják a társadalmi szerepvállalás fontosságát, ráadásul ezáltal teljesíthetik a kötelező gyakorlatukat.

Forrás: KórházSuli

A KórházSuli Alapítvány az otthoni tanulásra kényszerülő beteg gyermekek távoktatásában már hatéves gyakorlattal rendelkezik. Ennek tapasztalatait és tananyagjait – magyar, matematika, történelem, természettudományi tárgyak, idegen nyelvek – is felajánlják a kialakult extrém helyzetben való cselekvésre.   Természetesen a beteg gyerekek támogatása folyamatos marad.

„Együttérzéssel és elismeréssel gondolunk a legnagyobb terhet viselő kórházi dolgozókra, háziorvosokra, mentőkre, laboránsokra – mondta el Tóthné Almássy Monika, a KórházSuli Alapítvány vezetője –. A magunk eszközeivel így kívánunk hozzájárulni ahhoz, hogy legalább  gyermekeik iskolai előrehaladása miatt kevésbé kelljen aggódniuk, nyugodtabban koncentrálhassanak kritikus feladataikra.”

Jól járnak az önkéntesek is

Az egyetemekkel megkezdődtek az egyeztetések arról, hogy a hallgatóik által adott online órák beszámíthatók legyenek a kötelező gyakorlati óráikba. Sőt, az úgynevezett Moodle (eLearning) rendszerben rögzített, a KórházSuli önkéntesei által készített tananyagokat megnyitják mindenki számára. A középiskolások ezek mintájára, tanáruk mentorálásával saját feldolgozott anyagaikat is beküldhetik, ezáltal közösségi szolgálatukat (IKSZ) arányosan igazolják.

A kezdeményezés szakmai hátterét, az önkéntesek felkészítését és koordinálását a KórházSuli Alapítvány végzi. A technikai hátteret a Telenor Magyarország Zrt. biztosítja. Az egészségügyi dolgozókat a Bethesda Gyermekkórház informálja.

A programba az egészségügyi dolgozóknak ITT lehet bejelentkezni.

Az eredeti cikk megtekinthető itt.

Facebook
Email
LinkedIn