HajduPress 2021.02.25. – Új szintre lépett a KórházSuli és a debreceni gyermekgyógyászati klinika együttműködése

A cél az, hogy a program oktatási modellje és a klinika rehabilitációs rendszere összeforrjon, ezáltal is hatékonyabban segítve a beteg gyerekeket.

Ősszel számoltunk be arról, hogy Debrecenben is megkezdi működését a KórházSuli: a programnak köszönhetően egy pedagógus a kórházban, a kis betegek ágya mellett segíti a tanulásukat és a gyógyulásukat. Az együttműködés most új szintre lépett:

A debreceni bázisintézmény fejlesztésének célja egy olyan jól működő rendszer kiépítése, amely egyaránt segíti a tartósan beteg, gyakran halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek gyógyászati és oktatási rehabilitációját.

derül ki az alapítvány szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből.

debreceni gyermekgyógyászati klinika ellátási területe Kelet-Magyarország, sőt bizonyos betegségcsoportok esetében az egész ország. Évente csaknem 25 ezer járóbeteg fordul meg az intézményben és több mint 5 ezer fekvőbeteget látnak el, 40 százalékuk krónikus betegség miatt gondozott vagy súlyos akut betegségből lassan felépülő gyermek.

Fotó: KórházSuli

A gyerekklinika célja, hogy mind nagyobb hangsúlyt helyezzen a komplex rehabilitációra, amely által a tartósan beteg, gyakran halmozottan hátrányos helyzetű tanulók gyógyászati és oktatási rehabilitációja egyaránt megvalósul. Ebben kulcsfontosságú szerepet szánnak a KS-nek: oktatási modelljétés munkáját beépítik a klinika rehabilitációs rendszerébe.

mondta el Dr. Berkes Andrea nefrológus.

A KórházSuliról

KórházSuli az elmúlt évek során országszerte segítette a beteg gyermekek oktatását az egészségügyi intézményekben. Tavalyi adatok szerint több mint 600 gyermek felzárkózását és visszailleszkedését támogatta.  A csaknem 1700 önkéntes középiskolás és egyetemista segítségével tavaly 144 kórházból hazatérő iskoláskorú gyereknek 1200 tanórát tartottak, a pandémia idején pedig újabb 2019 gyereknek tudtak segíteni.

KórházSuli tovább kívánja erősíteni régiós munkát. Mint írják: egy specifikus, kifejezetten Kelet-Magyarország sajátosságait figyelembe vevő rendszer kiépítésére törekednek.

Már a Debreceni Egyetem Klinikai Központjával, valamint a nyíregyházi és a berettyóújfalui kórházakkal is elindult az együttműködés, onnan is vannak tanulók. Megkezdtük a térség felsőoktatási intézményeivel való kapcsolatfelvételt is egy olyan KórházSuli-kurzus beindítása érdekében, mint amilyen az ELTE-n már évek óta működik. Önkénteseink megismerkedhetnek a hátrányos helyzetű, tartósan beteg gyerekek oktatás módszertanával, így a helyi problémákra valós megoldásokat találunk. Célunk, hogy ezáltal csökkenjen az érintett tanulók teljes lemorzsolódása.

mondta Tóthné Almássy Monika, a KS vezetője.

Az eredeti cikk itt olvasható!

Facebook
Email
LinkedIn